Nu sta de vorba cu oameni toxici – (fragment din cartea in curs de editare)

Ştii ce înseamnă toxic?

E acel mic aperitiv expirat pe care-l mănânci la petrecerea anului şi care-ţi strică distracţia, e acel om negativ cu care stai de vorbă câteva minute şi care-ţi strică ziua.

Nu te-au atras în mod special, dar i-ai acceptat şi ai fost intoxicat.

După fiecare astfel de experienţă te întrebi: Nu puteai să-ţi vezi de drum?

Imaginează-ţi că ai o zi minunată – te-ai trezit bine-dispus, te simţi bine, eşti vesel şi entuziast – când te întâlneşti cu un fost coleg pe care nu l-ai mai văzut de mult.

Il inviţi la o cafea si începeţi să vă povestiţi vieţile.

In mai puţin de 10 minute realizezi ce neinspirat ai fost şi ai face orice să scapi de el, pentru că prietenul tău are probleme.

Are probleme cu sănătatea, cu familia, cu serviciul, cu banii, cu masina, cu vecinii, cu politica, cu vremea!

Are probleme cu toată lumea!

Critică si acuză, înjură şi blestemă, pozează, evident, în victimă, are pretenţia să fii de partea lui, îţi cere susţinerea şi compasiunea.

In 10 minute ţi-a stricat ziua.

Nu poţi aduce argumente şi nu poţi salva un om al cărui mod de viaţă este negativismul.

Ii place să trăiască printre gunoaie, se hrăneşte cu ele.

Ii place să arunce cu gunoaie în toată lumea şi în primul rând pe sine, savurează fiecare mizerie pe care o împroaşcă.

Faptul că rămâi în preajma lui, încercând să-l schimbi, nu-l ajută şi nu te ajută nici pe tine.

Un om care se complace în negativitate nu vrea să se schimbe, vrea doar ca cineva să-i asculte lamentările.

Când întâlneşti un astfel de om, fuga e singura opţiune corectă.

Cu cât avansezi pe drumul dezvoltării personale, cu atât mai mult vei evita compania unor oameni toxici – negativişti, bârfitori, plângăcioşi.

Desigur, cu toţii avem momente când simţim nevoia să ne confesăm unui prieten, să ne descărcăm povara unor dureri, frustrări sau nemulţumiri, dar unii fac asta tot timpul!

Sunt unii care vin să ţi se plângă ştiind că nu-i poţi ajuta cu nimic, dar simplul fapt că ţi-au spus, îi face să se simtă mai bine.

Ei mai bine şi tu mai rău!

In aceeaşi categorie sunt şi cei care nu se plâng în mod special de ceva, dar obişnuiesc să aibă remarci negative, puţin exagerate, faţă de toate aspectele vieţii – vremea e mizerabilă, luni nici iarba nu creşte, marţi sunt trei ceasuri rele, miercuri oftează ca mai e mult până vineri, toate s-au scumpit, autobuzul e aglomerat, străzile murdare, oamenii răi şi Guvernul corupt.

Intotdeauna e ceva care să-i nemulţumească.

Evită-i.

Ocoleşte-i.

Treci pe partea cealaltă a străzii.

Astupă-ţi urechile şi fugi de ei.

Astfel de oameni nu mai au o perspectivă corectă, de aceea pot avea reacţii exagerate la evenimente banale şi poţi deveni duşmanul lor fără să ştii de ce.

Un astfel de om e în stare să te urască pentru că i-ai luat creionul fără să-i ceri voie, că ai omis să-l întrebi dacă vrea cafea, că nu ţi-ai făcut timp să-i asculţi povestirile din concediu sau că nu l-ai întrebat în mod special dacă vrea să vină la petrecerea la care era invitată toată lumea.

Nu contează cât eşti de atent şi prudent, până la urmă tot îl vei supăra cu ceva, aşa că pierzi timp şi energie încercând să menţii relaţia.

Când ţi se întâmplă să fii prins într-o discuţie negativă, în loc să argumentezi, încercând să schimbi părerea celuilalt, mai bine schimbă subiectul dramatic cu unul neutru sau pozitiv.

O glumă are întotdeauna efectul de a schimba dispoziţia şi-ţi poate da ocazia să te retragi din discuţie.

Alege bucuria de a avea în jur doar oameni care nu se plâng, nu bârfesc şi nu se supără din nimic, oameni care văd partea frumoasă a lucrurilor, care încurajează şi apreciază.

Când eşti în preajma unor oameni pozitivi eşti plin de energie şi inspirat, te simţi mai puternic şi mai motivat să-ţi urmezi visele.

Lasă un comentariu